Blog zajímavosti o Španělsku

Několik zajímavostí o slunném Španělsku

Author

Berlitz

Jedním z největších lákadel Španělska je jeho pobřeží, které nabízí neuvěřitelných 8000 kilometrů pláží. Střídají se různé druhy: divoké, vulkanické s černým pískem na Kanárských ostrovech, klasické turistické pláže a mnoho dalších. Také je v letních měsících v dobách před pandemií navštívilo až 75 milionů turistů. Pro představu, v zemi žije 47 milionu obyvatel. Mezi cestami po plážích je také možné navštívit 45 památek zapsaných na seznamu UNESCO. Při oblíbené cestě do Santiago de Compostela, narazíte na nejstarší existující maják – Herkulovu věž. Byl postaven v prvním století, a stále slouží.

Španělskou zajímavostí je rozhodně Gibraltar. Tato 6,5 km² velká britská kolonie je domovem makaka či magota bezocasého. Jde o jedinou opici, která se přirozeně vyskytuje v Evropě.

V letních měsících je dobré adaptovat se na místní režim. A po obědě si dát siestu, stejně je všude zavřeno. Po siestě vyrazit na drink a tapas, protože právě Španělsko má nejvyšší počet barů ze všech zemí EU. Při přemísťování i při ukrutném horku nikdy neřiďte v žabkách nebo naboso, pokuta je až 80 EUR.

Každý si může zazpívat španělskou hymnu La Marcha Real, nemá totiž žádná slova. Je jednou z nejstarších evropských hymen a její původ není jasný. Ve Španělsku se také zrodil první moderní román „Don Quijote", který napsal roku 1605 Miguel de Cervantes Saavedra.

Španělština (neboli kastilština) je jeden z nejrozšířenějších světových jazyků. Je úředním jazykem ve Španělsku, ve většině států Jižní a Střední Ameriky a v Rovníkové Guineji, velmi rozšířená je také ve Spojených státech, na Filipínách a v mnoha dalších zemích světa. Počet rodilých mluvčích se pohybuje okolo 500 miliónů. Po čínštině je druhým nejpočetnějším rodným jazykem na světě. Pokud se i vy chcete připojit v půlmiliardě španělsky hovořících lidí, navštivte naše individuální lekce.