V Chorvatsku po stopách Game of Thrones

Author

Berlitz

Jste seriálový fanoušek a zároveň máte rádi cestování? Nechystáte se náhodu do Čechy oblíbeného Chorvatska?

Chorvatsko vám budeme představovat celý srpen na našich sociálních sítích. A také vás provedeme místy kde se natáčel jeden z největších seriálů všech dob – Hra o trůny. V článku najdete různé lokace, kde se seriál natáčel.

Pevnost Lovrijenac: stojí na 37 metrů vysokém útesu za městskými hradbami Dubrovníku a je nazývána dubrovnický Gibraltar. Lovrijenac je Red Keep (rudá bašta), kde byl železný trůn. Bylo zde natočeno mnoho nezapomenutelných scén.

Jesuit Staircase (Jezuitské schodiště): další oblíbené místo, kam fanoušci seriálu přicházejí nalézt slavný chodník hanby, kterým kráčela v páté sezóně královna Cersei. Tyto barokní schody vedou z Gundulic square do kostela sv. Ignáce.

Věž Minčeta: ve druhé sezóně přichází matka draků – Daenerys Targaryen do Domu nehynoucích / neumírajících a hledá své ukradené draky. Věž představovala neproniknutelnou kamennou stavbu, která skrývala velká tajemství.

Ostrov Lokrum: se nachází necelý kilometr jižně od Dubrovníku, který zhmotnil zahrady nádherného města Quarth. Lokrum je tip na celodenní výlet, najdete zde například botanickou zahradu a klášter.

Rektorský palác: goticko-renesanční budova je skutečně jednou z nejdominantnějších památek v Dubrovníku. Není tedy překvapením, že se producenti rozhodli využít jeho interiéry. Palác byl mimo jiné přeměněn na nevěstinec, kde se Tyrion Lannister tajně setkal s Oberynem Martellem a plánoval pomstu své rodině. Posloužil také jako sídlo krále koření v Qarthu.

Dubrovník je perlou Jadranu a stojí za to jej navštívit z mnoha dalších důvodů, než je Hra o trůny. Dubrovník nebyl jediným místem natáčení, další seriálové lokace najdete například ve Splitu. Tam najdete například:

Pevnost Klis: se nachází několik kilometrů od Splitu. Byla postavena k obraně města. V seriálu ztvárnila Meereen, největší ze tří velkých městských států ve Slaver’s Bay. V seriálu se objevily exteriéry i interiéry pevnosti, které vytvořily neuvěřitelnou podívanou ve čtvrté, páté a šesté sezóně.

Diokleciánův palác: suterény tohoto slavného paláce byly během natáčení použity několikrát. Nejvýznamnější scéna v tomto místě vznikla, když zde Daenerys zamknula dva své draky, protože se bála, že budou pustošit okolí.

A než vyrazíte na dovolenou plnou dobrodružství, oprašte své jazykové znalosti na individuálních lekcích nebo konverzacích s Berlitz! :-)