Slovinsko jezero Bled

Slovinsko – země panenské přírody

Author

Berlitz

Ačkoliv je Slovinsko svou rozlohou velmi malé, nabízí mnoho. Asi každý viděl ohromující snímky jezera Bled nebo adrenalinovou jízdu na raftech na řece Soči.

Právě Slovinsko je jedna ze zemí, která šetrně přistupuje k životnímu prostředí. Index environmentální výkonnosti (EPI), který vznikl na Yale Center for Environmental Law & Policy hodnotí přístup 180 zemí a zkoumá, zda splňují mezinárodně stanovené environmentální cíle. Slovinsko získalo od EPI hodnocení 88,98.

Neuvěřitelných 53,6 % rozlohy země je chráněno, takových hodnot dosahuje už pouze Venezuela. Také polovinu celkové plochy země pokrývají lesy.

Další ojedinělou hříčkou přírody jsou Škocjanské jeskyně. Ty nabízí téměř šest kilometrů podzemních chodeb, rozsáhlých komor a 26 vodopádů. Jeskyně Postojna je nejnavštěvovanější atrakcí. Její krápníkové útvary odhalují jedinečnou podívanou. Navíc je jeskyně domovem ohroženého slepého mloka (Proteus anguinus), který je díky své narůžovělé barvě kůže známý jako „lidská ryba“.

Pokud máte rádi víno, vyhledejte údolí Vipava. Vinaři zde pěstují různé odrůdy vína jako je například Merlot. V turistickém informačním centru a vinném sklípku s více než sta víny je možné všechny ochutnat a poté se vydat přímo za vinaři.

Dalším oblíbeným místem je horské město Bovec, kterým protéká řeka Soča. Pro mnohé slouží jako základna k výpravě na divokou vodu. Na dohled se tyčí ohromující Triglav, nejvyšší vrchol země (2 864 m).

Chystáte se do této krásné země? Pokud se toužíte na cestách lépe domluvit, podívejte se na naše individuální lekce.