Švýcarsko vlakem, blog

Švýcarsko aneb čokoláda se sýrem

Author

Berlitz

Co se vám vybaví, když zaslechnete Švýcarsko? Hodinky, čokoláda, vlaky, hodinky, hory, neutralita?

V roce 2015 se stalo Švýcarsko nejšťastnější země na světě. Dokonce Curych byl o dva roky později označen jako druhé nejlepší město pro život na světě, hned po Vídni. V zemi se užívají čtyři oficiální jazyky: němčina, francouzština, italština a rétorománština. Záhadnou rétorománštinou hovoří pouze 0,5 % obyvatel.

Jak padlo v úvodu, budeme se točit kolem jídla. Národním jídlem této hornaté země je fondue – pokrm ze sýra roztaveného nad ohněm. Pokud chcete s ochutnáním sýra spojit zážitek, není nic lepšího než jízda panoramatickým vlakem. Na trase Montreux – Chateau d’Oex vás čeká prohlídka sýrárny spojená s ochutnávkou fondue v místní restauraci Le Chalet a poté ještě muzeum řemesel a umění (Musée du Pays-d'Enhaut).

Velkou atrakcí je také čokoládový vlak, který brázdí trasu Montreux– Gruyéres– Broc. Konkrétně se jedná o vagon Belle Epoque Pullman-Wagen z roku 1915, který patřil firmě Nestlé. Čokoládu je potřeba „naředit“ a proto vlak staví v sýrovém městečku Gruyéres, kde poznáte továrnu na sýry a hrad. Vyvrcholení cesty nastává v městečku Broc, a to v továrně Cailler-Nestlé, kde na vlastní oči uvidíte výrobu té právě švýcarské čokolády.

Kromě rétorománštiny vám nabízíme všechny ostatní jazyky, kterými se ve Švýcarsku hovoří. Nejlepší volbou jsou naše individuální lekce.